Wim Blank overleden op 101 jarige leeftijd

Op 27 december 2019 overleed Wim Blank, geboren in Wormerveer op 22 juli 1918 op 101 jarige leeftijd. In de laatste fase van zijn leven werd hij goed verzorgd in Het Mennistenerf, waar hij ook zeer populair was.

Op het drukbezochte afscheid van Wim in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam waren er naast mooie familietoespraken ook bijdragen van het personeel van het Mennistenerf en de makers van Monumenten Spreken, de films waar Wim een grote bijdrage aan heeft geleverd. 

Aan een zeer actief leven was een eind gekomen. Tot op het laatst betrokken bij familie en omgeving. Die omgeving bestond sinds het begin van de oorlog voor een groot deel uit het verzet en na de oorlog uit de contactgroep voormalig verzet, waar hij een tijdlang voorzitter van was. Voor zijn werk in de oorlog, waarin hij de schuilnaam Wim Donker had, ontving Wim het verzetskruis 40-45. Wim trouwde in 1942 met de Joodse Mina Smit, die ook in het verzet zat. Bij hen trouwens zaten geruime tijd Joodse onderduikers.

In zijn jonge jaren was hij actief bij de voetbalclub ZFC, waarvan hij later ere-lid werd. Ook ontving hij de gouden speld van de KNVB. Geruime tijd was hij ook lid bij de Partij van de Arbeid.

Bij het tot stand komen van de documentaires van Monumenten Spreken over de oorlogsmonumenten was Wim dus een onmisbare schakel. Zoveel kennis komt goed  naar voren in diverse documentaires waarin hij ook te zien is. Altijd bereid mee te denken en te doen, ook op scholen. Die kennis nam hij ook mee naar de Zaanse Geschiedenisquiz. De laatste keer kon hij daar vanwege een afnemende gezondheid niet meer bij zijn. Aan het leven van een opmerkelijke Zaankanter kwam dus na meer dan een eeuw op 27 december 2019 een einde.

Kijk voor de documentaires op Monumenten Spreken.

Foto: Anjo Kan – Monumenten Spreken

Tekst: Onno Hoekmeijer

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­