1 mei voor Marieke Visser

De dag van de arbeid is een mooie dag om te reflecteren op onze geschiedenis en vooruit te kijken naar de toekomst. Ik kijk met grote trots, respect en verwondering naar die geschiedenis. Want voor veel zaken, die voor mij nu als werknemer vanzelfsprekend zijn, hebben ‘andere’ nationaal en internationaal in het verleden flink moeten strijden.
Waardoor er veel arbeidsvoorwaarden vast gelegd zijn voor mij en toekomstige generaties.​

De huidige generaties zijn zich hier niet altijd van bewust en al zijn de marges misschien kleiner, moeten we hiervoor blijven strijden.
Dit heb ik afgelopen maart aan de lijve ondervonden. De jeugdzorg; de sector waarin ik al jaren met veel plezier werkzaam ben, verkeerd in zwaar weer.
Jeugdzorgwerkers hebben al jaren geen nieuwe CAO, de werkdruk is al jaren te hoog en deze regering wil opnieuw bezuinigen op de jeugdzorg.​

En daarom stond ik samen met mijn collega’s uit het hele land in maart op het Malieveld in Den Haag. Het was de eerste lente dag en de zon was warm, je waande je bijna op een festival. Staken voelde voor veel van mijn collega’s onwennig, want hoe moet dat ook alweer. Maar door daar met zo veel mensen te staan voelde ik een enorme kracht opkomen, de kracht van een groep mensen, die daar met hetzelfde doel stonden, namelijk om een duidelijk signaal af te geven aan Den Haag dat de maat vol is.

En het hielp, de cao onderhandelingen zijn hervat en de bezuinigingen zijn voorlopig van tafel. Al moeten we alert blijven, nu er overwogen word een eigen bijdrage in te voeren.

De dag van de Arbeid blijft wat mij betreft dus hard nodig om ons wakker te houden en op onze strepen te blijven staan, daar waar dat nodig is!​

Denk bijvoorbeeld maar aan de arbeidsvoorwaarden van pakketbezorgers en flitsbezorgers , aan jonge mensen met onzekere flexcontracten of de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten die werken​ ​ in de postsorteercentra of in de glas en tuinbouw.

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Maar vandaag mogen we ook een beetje trots zijn op het Nederland van nu!

Groeten,

Marieke Visser

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­