Huis verduurzamen: "Vroeger promootte ik gas"
Met een grote glimlach opent Rene´ Tuijn (47) de deur van zijn comfortabele woning in de Assendelftse nieuwbouwwijk Saendelft. Ondanks de winterse temperaturen is het behaaglijk warm in de huiskamer. Warmte die door Tuijns eigen huis wordt opgewekt. „In de zomer lever ik elektriciteit, in de winter neem ik weer iets terug.”
Tuijn is interim-manager in het basisonderwijs en fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Zaanstad. In de jaren ’90 werkte hij als energieadviseur voor Energiebedrijf Zaanstreek-Waterland, het huidige Vattenfall. „In die tijd promootte ik gas als energiebron. Daar moet je nu niet meer aan denken.”
Lening
In 2008 ging Tuijn in Saendelft wonen. „Toen was het huis al goed geïsoleerd. Ik heb bij de oplevering de aannemer gevraagd of hij een zonneboiler in mijn huis wilde plaatsen maar daar wilde hij niet aan beginnen. Zo ging dat toen nog.”
Vier jaar geleden ging hij actief op zoek naar energiebesparing in huis. Hij kwam uit bij de firma Thuisbaas. „Ze zijn vijf dagen bezig geweest om alles in huis aan te leggen. Ik heb ervoor gekozen om alle leidingen netjes weg te werken, daar stelde mijn vrouw wel prijs op”, vertelt hij lachend. Het kostte het stel 31.000 euro. Bij Tuijn is energieneutraal hetzelfde als kostenneutraal. ,,Het geld dat ik verdien aan het leveren van energie, gebruik ik om mijn lening af te lossen. In 15 jaar heb ik mijn investering eruit, dus nog 12 jaar te gaan.”
Actiever
Tuijn zegt desgevraagd dat ’we’ afstevenen op een klimaatramp. „Ik ben er bang voor. Er komen steeds meer mensen bij op aarde. Die willen, net als wij, comfort, reizen, internetten. De energievraag zal alleen maar groter worden. Het roer moet echt om. We moeten veel actiever op zoek naar alternatieve energie. Nederland is het slechtste jongetje in de klas als het gaat om alternatieve energie. Zoals wij hier in het Westen leven, dat kan niet langer.”
Ideeën heeft hij genoeg. „Alle daken van woningen, maar ook bedrijven, kunnen worden vol gelegd met zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor de windmolens, die nemen relatief weinig plaats in en zijn effectiever dan bijvoorbeeld zonneweides. Er wordt vaak gesproken over horizonvervuiling, maar ja, we moeten wel iets. Je kunt niet ongebreideld energie gebruiken en tegelijkertijd geen offers willen brengen.”
Tuijn begint over de kilowattuurprijs bij bedrijven: „Ze betalen een fractie van wat de consument betaalt. Dat motiveert bedrijven niet om te denken aan alternatieve energie. De overheid kan hen bewuster maken door de elektriciteit zwaarder te belasten of een CO2-belasting in te voeren.” Over kernenergie is hij sceptisch. „Kernenergie is enorm duur. Je ziet dat de huidige kerncentrales, zoals die in Petten, met kunst- en vliegwerk in stand worden gehouden, terwijl ze eigenlijk al aan het einde van hun levensduur zijn. Ik vind winstdenken bij kernenergie een heel groot gevaar, ook met afvalopslag. Waterstof zit nog in de ontwikkelfase. Toyota heeft een waterstofauto en er zijn vier waterstoftankstations, dan heb je het op dit moment wel gehad.”
Belachelijk
Hij rijdt zelf in een elektrische auto. ,,Als ik vlieg, koop ik de CO2 af. Vliegen is belachelijk goedkoop. Dat moeten we echt duurder maken. Als je naar Zuid-Italie¨ kunt vliegen voor de prijs van een retourtje Utrecht, dan is er iets goed mis. Daarbij zit je wel met het dilemma dat het vliegen moeilijker wordt voor de mensen die minder te besteden hebben.”
Auteur en fotograaf: Peter de Jong
Bron: Noord Hollands Dagblad