De portefeuille van onze wethouder René Tuijn: Duurzaamheid, Armoedebeleid en schuldhulpverlening, Ruimtelijke Ontwikkeling, Gebiedsontwikkeling MAAK.Noord en MAAK.Centrum, en Grondzaken en Vastgoed. René Tuijn is een geboren Assendelver en woont in Zaandam. Hij is al twaalf jaar actief in de Zaanse politiek, eerst als raadslid voor de PvdA en vanaf 2018 ook als fractievoorzitter.
Om verder kennis te maken met de nieuwe wethouder stellen we hem de onderstaande vragen;
Wat vindt u het belangrijkste in uw werk?
De juiste balans vinden. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat samenwerking bijna altijd mogelijk is. Zo hebben we Zaanstad ook opgebouwd en zo wil ik ook samen bouwen aan een veelbelovende toekomst.
Waar gaat u zich de komende jaren op richten?
De balans tussen ruimtelijke en economische ontwikkeling, het bewaren van de mooie zaken in onze stad en de wensen van inwoners. Ik sta voor een rechtvaardige verdeling van wat Zaanstad te bieden heeft. Het is nu belangrijker dan ooit dat we slim en zuinig zijn met onze grondstoffen en energie. Dat moet dan wel voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Zaankanters wil ik daar zoveel mogelijk in stimuleren en ondersteunen.
Waar geniet u van in Zaanstad?
Wanneer je van noord naar zuid rijdt kom je zoveel waardevols tegen. Van Krommeniedijk tot het geweldige centrum van Zaandam. Assendelft heeft de langste en mooiste straat van Nederland. De Noorderhoofdstraat in Krommenie barst van de historie en prachtige panden. En ook Wormerveer geeft mij met de Zaanbocht een uniek Zaans gevoel.
René Tuin (PvdA) is ook de nieuwe wethouder voor onder andere MAAK.Centrum Oost. In de onderstaande column vertelt hij over zijn plannen voor dit gebied.
'Samen met bewoners en ondernemers willen we het oostelijk deel van het centrum van Zaandam aantrekkelijker maken. Een duurzame en groene omgeving, waar onze inwoners graag wonen en onze ondernemers graag hun bedrijf hebben. Als wethouder ruimtelijke ontwikkeling, armoedebeleid en duurzaamheid, komen veel van mijn portefeuilles samen in de ontwikkeling van MAAK.Centrum Oost. Ik kijk ernaar uit om samen met de buurt aan de slag te gaan met de toekomstplannen, die verder gaan op de bewonersbijeenkomsten die we eerder hebben gehad.'
Duurzaamheid en kansengelijkheid
'Zo wil ik heel graag dat de Zaan gebruikt wordt voor de verwarming - via warmtepompen- en misschien zelfs koeling van woningen. Een duurzame ontwikkeling die goed is voor het klimaat, en met het oog op de energieprijzen, zeker ook goed is voor alle inwoners en bedrijven. Ook is het een uitdaging hoe we ervoor kunnen zorgen dat de vernieuwingen in de wijk de kansengelijkheid van de bewoners stevig vergroot.'
Samenwerken
'Zo’n grote ontwikkeling kan tot flinke discussie leiden, want er spelen verschillende belangen mee. Een belangrijk uitgangspunt is voor mij: We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat samenwerking bijna altijd mogelijk is. Zo hebben we Zaanstad ook opgebouwd en zo wil ik ook samen bouwen aan een veelbelovende toekomst.'
Bron: Gemeente Zaanstad en Maak centrum Oost