Anneke van Dok

De van oorsprong Zaanse Anneke van Dok -van Weele (Zaandam, 1947) stapte eind jaren zestig bij het dagblad De Typhoon in de wereld van de journalistiek. Ze kwam terecht bij het toenmalige NHD in Hoorn. Daarna stapte zij over naar de lokale politiek. Van Dok werd in 1979 ook wethouder voor de PvdA in Hoorn.

Daarna werd zij burgemeester, eerst in Diemen, later in Velsen. In 1994 werd zij zelfs staatssecretaris voor Economische Zaken in het eerste paarse kabinet Kok. Daarna werd zij burgemeester in Vlissingen, en tot slot waarnemend burgemeester in Niedorp. Anneke komt uit een strijdbaar socialistisch milieu. “Een klassiek rood nest”, zoals ze zelf zegt. Haar grootvader, Rein Plooyer, leidde in 1929 de grote houtwerkingsstaking die de hele sector in de Zaanstreek platlegde. Plooyer werd raadslid en later wethouder van de SDAP in Zaandam. Zijn dochter, Van Doks moeder, zat jarenlang voor de PvdA in de gemeenteraad van Zaandam. Inmiddels heeft Anneke zelf de politiek achter zich gelaten en heeft ze het schrijven weer opgepakt. Dat heeft geresulteerd in drie boeken. Verder schrijft ze met regelmaat een column op de Zaanse opiniesite De Orkaan. Deze vind je hier.

Eerder dit jaar verscheen er een leuk interview met haar in het Noord-Hollands Dagblad naar aanleiding van het verschijnen van haar derde boek "Twee keer woordwaarden";

Wil je meer weten over haar politieke carrière dan kun je kijken op de site van het parlement;

 Foto Marcel Rob

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer
­