links energieneutraal renetuijnRené Tuijn, gemeenteraadslid en de nummer 2 op de lijst voor de PvdA in Zaanstad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen over zijn 'o op de meter huis'; “Ik wilde ons huis energieneutraal maken omdat ik wil dat er anders met de wereld wordt omgegaan, met het klimaat en de energievoorziening. Dit is wat ik thuis kan doen om daaraan bij te dragen. Ik heb ons huis niet energieneutraal gemaakt omdat het financieel interessant is. Het is natuurlijk wel een fijne gedachte dat de investering na ongeveer 15 jaar terug komt en dat onze maandelijkse lasten gelijk blijven, maar dat was voor mij niet de reden.”

“Toen we dit huis 11 jaar geleden kochten dacht ik al na over verschillende stappen. Naast zonnepanelen wilde ik bijvoorbeeld ook een zonneboiler, maar in die tijd wilde de aannemer dat nog niet doen”, vertelt René lachend.

Zonnepanelen op alle platte daken

René en Linda hebben nu in totaal 32 zonnepanelen die zijn verdeeld over het dak, het garagedak en het dakterras. Ze hadden al 6 zonnepanelen, vloerverwarming en 5 lage temperatuur radiatoren op de benedenverdieping. Ook in de inductiekookplaat heeft René zelf voorzien. In de lage temperatuur radiatoren zijn speciale ventilatoren geplaatst en op het dakterras staat nu een warmtepomp van 7,5 kW.

Op de bovenste verdieping is zowel het boilervat van 300 liter te vinden, als de binnenunit van de warmtepomp, het buffervat en de circulatiepomp. Vanuit het keukenkastje zorgt de instant heater voor het naverwarmen van het water.

 

Kijk hier voor meer informatie en de foto’s van de aanpassingen.

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer
­