Eelco Taams

Oostzaan is de laatste tijd volop in het nieuws geweest. Dat is zelden een goed teken. Natuurlijk is er altijd wel wat aandacht voor ‘human interest’ uit het dorp en voor evenementen en sport. Maar de dorpspolitiek werd al een jaar of wat nauwelijks gevolgd door de media. Want er gebeurde zo te zien niet veel  en alles leek onder controle. Het opvangen van de crisis en de decentralisaties is redelijk verlopen hoewel we natuurlijk worstelen met de WMO en de Jeugdhulp. Ook de voorbereidingen voor de omgevingswet gaan wat moeizaam. Een tekort aan menskracht en middelen speelt daar een rol bij. Dat zijn geen onderwerpen waar een krant abonnees mee werft.

In de raad van Oostzaan is maandag 13 januari een motie aangenomen die ondermeer vraagt om een lokaal totaal vuurwerk verbod in de gemeente Oostzaan. Wij zijn voor een algeheel verbod op vuurwerk en willen in plaats daarvan een georganiseerd vuurwerkevenement aanbieden met oud en nieuw. De bestaande traditie is uit de hand gelopen. We hebben wel tegen een motie gestemd met een lokaal verbod in Oostzaan, zonder goede regeling m.b.t. handhaving, zonder financieel plaatje en zonder concreet plan voor georganiseerd vuurwerk. Laten we eerst de landelijke besluitvorming afwachten! (en die lijkt de goede richting op te gaan)

Er rust geen zegen op het voornemen om de algemene beschouwingen voortaan bij de kadernota te houden en niet bij de begroting. Ook dit jaar kun je een kaderstellend debat niet met goed fatsoen voeren want het voorgestelde beleid van het college is gebaseerd op drijfzand en toont een nooit eerder vertoond structureel tekort zonder dat daarbij opties worden geleverd waarmee de begroting sluitend kan worden gemaakt en waarover de raad richting gevende uitspraken kan doen. Welke bezuinigingen zijn nog mogelijk na datgene dat het college zelf al voorstelt en waarvan sommige nogal discutabel zijn? Kunt dat aangeven?

Donkere wolken pakken zich samen.

Hieronder de reactie van de PvdA fractie op de plannen voor 2019 van het college van Oostzaan tijdens de algemene beschouwingen op 5 november 2018

Eelco Taams

Het College van Oostzaan is er zo’n half jaar na de verkiezingen in geslaagd om een collegeprogramma vast te stellen en presenteren. Los van de inhoud is het een glossy document geworden dat op een speciale avond aan het volk is gepresenteerd. Helaas kwam het volk niet opdagen, maar gelukkig was er wel wat aandacht van de media. De PvdA heeft de voorstellen bestudeerd en wil daar een reactie op geven.

1 mei in Oostzaan

PvdA Oostzaan organiseert al een aantal jaren op 1 mei een bijeenkomst voor de oudere leden. Ook dit jaar had Gré Boom weer een aardige en goed bezocht programma verzorgd.

Eenzame pionier meet fijnstof zelf

Oostzaan is nu nog een eenzaam vlekje op de kaart van Noord-Holland. Maar dat ene vlekje moet zich als een olievlek verspreiden over de provincie zodat er een heel netwerk in Noord-Holland ontstaat. Frank Aan uit Oostzaan is alvast begonnen, hij doe-het-zelft met een fijnstofmeetapparaat in z’n achtertuin. De pionier hoopt dat straks anderen zijn voorbeeld volgen.

Ook bij het RIVM staan we op de kaart (samenmeten.rivm.nl/dataportaal/) zelfs na de stroomstoring van gisterenavond en wat internetprofijnstof samenmeten rivm nlblemen hangt ie er mooi en insect-proof, bij. De locatie is om privacyredenen niet al te specifiek dus niet op adres herleidbaar.
Voor diegenen die denken ook voor minder dan €25 een sensor te bouwen en mee te meten, kijk op luftdaten.info voor het (Nederlandstalige) boodschappenlijstje en de bouw instructies. Het is me zelf binnen een uur gelukt de sensor in elkaar te zetten en werkend te krijgen. Als ik je een beroep wilt doen op mijn ervaring(en) laat het even weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Facebook

­