Eelco Taams

Maandagavond 20 oktober was er gelegenheid voor de Oostzaners om in te spreken over de gemeentebegroting voor 2015. Niemand had zich echter aangediend. Het is bekend dat de publieke belangstelling voor de begroting nooit erg groot is, maar deze magere oogst geeft te denken.

Er is nauwelijks bekendheid gegeven aan de mogelijkheid tot inspreken en de  begroting is ook niet echt gepresenteerd aan de bevolking via de media. Van een coalitie die pretendeert burgerparticipatie hoog in het vaandel te hebben was de communicatie over de begroting wel erg schraal. Twee jaar geleden is een poging  van D66 om de burgers bij de begroting te betrekken via een bezuinigingsmarkt op een fiasco uitgelopen.

De PvdA vindt dat de burgers wel een echte kans moeten krijgen om hun mening over de voorgestelde bezuinigingen te geven. De vaststelling van de begroting en het daarbij behorende beleid is de belangrijkste beslissing die de gemeenteraad elk jaar neemt. De PvdA vindt het de moeite waard om nieuwe pogingen te ondernemen de betrokkenheid van de inwoners bij de lokale democratie en  het in stand houden van de zelfstandigheid van Oostzaan te vergroten. We gaan ideeën verzamelen en hopen tot voorstellen te kunnen komen voor de kadernota 2016 die in mei 2015 aan de orde zal komen.

PvdA Oostzaan. 

­