Kees-Jan Kindt

Afgelopen zaterdag 7 december begon donker, guur en grijs - maar geen regen.

In Wormer is deze dag kerstmarkt. Op het plein bij het winkelcentrum was het al snel  een gezellige drukte bij de stalletjes met kerstspulletjes. Zo’n kerstmarkt is een leuke gelegenheid om andere inwoners te spreken dan je eigen familie, vrienden of kennissen. We hebben een kraam afgehuurd en staan er met een grote en kleine grabbelton, met daarin kleine cadeautjes. Daar stonden we dan, Monique Klootwijk, Kees-Jan Kindt en Hans Verver.

Kinderen vinden de grabbelton erg leuk, al zijn er ook die niet weten wat grabbelen is. Ze ondergaan een inwijding met dit oeroude ritueel. We vragen de ouders wat ze ervan vinden, hier in onze gemeente. Van het dorp, de manier waarop er wordt bestuurd - en zijn er zaken die beter kunnen?

Over het algemeen zijn de dorpelingen verrassend tevreden. Want het is toch fijn wonen, de gemeentelijke dienstverlening is op orde. ‘Ik woon hier 44 jaar, dus wat wil dat zeggen?’ was de retorische vraag van een tevreden inwoonster. En natuurlijk kwam de burgemeester ook ter sprake, want wat is de man geliefd.

Natuurlijk, er zijn zaken die beter kunnen. Zo is er overlast van hondenpoep langs het Zwetpad, vooral een ergernis tijdens een wandeltocht met kleine kinderen; de trottoirverzakkingen op het Ketelhuisterrein door achterstallig onderhoud moet snel aangepakt worden; aan de oostzijde van de Nieuwe Weg moet de gemeente de sloot toch echt eens schouwen; de gerenoveerde brug van het Wim Binkenhof richting het Polderzicht is niet meer toegankelijk voor rolstoelgebruikers; en hier en daar een scheve stoeptegel. De bestrating van ketelhuisterrein wordt dit jaar gerenoveerd, en ook voor de overige zaken moet een oplossing komen.

Er zijn ook opmerkingen, vragen, over aardgasvrij. Wat? Is er al een bijeenkomst met inwoners geweest? Hoe moet dat straks? En mogelijk plannen voor beprijzen van afval/diftar? Is dat geen negatieve insteek, kan het niet wat positiever? Ook een verhaal over een buurtinitiatief, een paar jaar terug. Daarbij had de gemeentelijke medewerking beter gekund. Met de komende omgevingswet en burgerparticipatie moet dat beter gaan. E-mail adressen worden uitgewisseld. Burgemeester Tange, en de wethouders Kees van Waaijen en Jeroen Schalkwijk komen ook langs. Gesprekken over van alles – het wordt nog druk bij de kraam.

Het afhuren van een kraam voor ontmoetingen met inwoners was een probeersel waar we geen spijt van hebben. Leuke gesprekken met inwoners, en de nodige punten waarmee we wat kunnen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Kees-Jan Kindt.

­