Kees-Jan Kindt

Door: Kees-Jan Kindt, fractievoorzitter PvdA Wormerland.

Het is lente en de  zon schijnt - buiten is het weer lekker warm dus kan je op ‘t erf heerlijk in het zonnetje zitten.

Door de pandemie zijn we met zijn vijven aan huis gekluisterd. Niet meer forensen naar Amsterdam maar telewerken. Daarbij begeleid ik  onze zesjarige Milany met haar schoolwerk. De basisschool WormerWieken brengt wekelijks boekjes, schriftjes en leeropgaven om thuis aan te werken. Onze oudere jongens, Fernando en Itamar, studeren via videoverbinding. Via een soortgelijke videoverbinding zijn er al verschillende besprekingen gehouden voor zaken die de gemeente aangaan. De gemeenteraad wordt goed op de hoogte gehouden van de verrichtingen van onze wethouders en locoburgemeester. Ze zitten er bovenop, en dat is mooi.

Samen met Regina ontsnap ik zo nu en dan om onze boodschappen te doen, en die voor de grootouders. Dagelijks maak ik samen met Milany fietstochtjes naar de Engewormer. Inmiddels maakten we mee dat de kieviten en grutto’s terugkeerden in het veld. We waren erbij dat de lammetjes hun eerste sprongetjes maakten in het weiland. En we zien een vette dikke gans die elke dag op hetzelfde plekje rondhangt. En we genieten dagelijks van het broedend futenpaar met haar nest in de vaart onder de takken van een treurwilg. We hebben nu veel meer tijd voor elkaar. Wij wel. We tellen onze zegeningen.

De nieuwsberichten worden ondertussen steeds somberder en niet alleen over de zieken en stervenden. Wereldwijd verliezen miljoenen mensen hun baan en nemen schulden snel toe. Chaos en ontberingen zijn in minder fortuinlijke landen het vooruitzicht. Onze verbeeldingskracht schiet tekort om de komende gevolgen van deze megacrisis te kunnen doorgronden. Op de oude voet doorgaan is ongeloofwaardig. Onze samenleving staat grote veranderingen te wachten.

Op dat moment belt Jesse Oberdorf van de FNV €14 minimumloon campagne. Voor zijn campagne is nauwelijks nog aandacht. Jesse baalt ervan. Juist nu, in deze tijd  kan je vaststellen hoe ongelooflijk belangrijk een toereikend minimumloon is. Om niet afhankelijk te zijn van een voedselbank (die in deze tijd tekort schiet), om niet elke keer weer alle salarisgegevens, bsn-nummers, geboortedata en wat nog meer in te moeten vullen om een toeslag te ontvangen. En nog belangrijker, om niet in de problemen te raken als het plots tegenzit omdat je  geen reserves hebt. En om het fatsoen. We huldigen ook onze schoonmakers, de vakkenvullers, de caissières van supermarkten. Juist deze tijd maakt duidelijk hoe belangrijk deze mensen voor ons allemaal zijn. Zij  werken door en staan dagelijks bloot aan besmettingsgevaar. Velen van hen zijn  aangewezen op het minimumloon. Een toereikend minimumloon is het minste waar ze recht op hebben. Daarom is deze FNV-campagne zo belangrijk om door te zetten. Rutte spreekt mooie woorden over samen deze crisis doorstaan, over onderlinge solidariteit.

Daarbij hoort een echt minimumloon!

Vakkenvullers bij Albert Heijn

­