Kees van Waaijen

Wormerland zet wel handtekening onder manifest dat aandacht vraagt voor zwakkeren op de arbeidsmarkt. Zaanstad niet. Wormerland-wethouder Kees van Waaijen (PvdA) zette - in tegenstelling tot Zaanstad-wethouder Dennis Straat (VVD) - zijn krabbel wel onder het manifest.

"In deze gemeente maken we ons hard voor de zwakkeren in de samenleving.’’ aldus Van Waaijen.

Hij begrijpt dat zoveel collega-wethouders aan de bel trekken. "Mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan moeten hulp krijgen om die afstand te verkleinen. Dat kan alleen door middel van goede begeleiding. Daar is extra geld voor nodig.’’

Van Waaijen benadrukte dat een investering geen weggegooid geld is. "Doe je niks, verpieteren deze mensen achter de geraniums. Bovendien kost de begeleiding van sociaal werk veel minder geld dan de bijstandsuitkering die je anders kwijt bent aan deze groep. Het is een win-win-situatie".

Landelijk trokken 232 wethouders Werk en Inkomen aan de bel

In een manifest, in handen van EenVandaag, stelden zij dat er 400 miljoen euro extra nodig is om de zwakkeren op de arbeidsmarkt te begeleiden en ondersteunen in de zoektocht naar gepast werk. Onder andere gemeenten Wormerland, Purmerend en Amsterdam ondertekenden de petitie. Zaanstad bleef achter - wegens ’een puur praktische reden’.

Wethouder Dennis Straat (VVD) vond volgens zijn woordvoerder Ruud de Kort namelijk geen ruimte in zijn planning om - net als zijn 232 collega’s - tijdig op het manifest te reageren.

Participatiewet

In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Volgens de wet moeten mensen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk bij ’gewone’ bedrijven aan de slag in plaats van een sociale werkvoorziening van de gemeente. Die bezuiniging leverde de overheid toen 1,8 miljard euro op. Volgens het CBS zijn er dit moment 1,7 miljoen mensen in Nederland met een arbeidsbeperking. Daarvan heeft 60 procent geen werk.

Bron: Dagblad Zaanstreek

Links

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer
­