Geert Rijken, jongerenwerk in Zaanstad

In Zaanstad moeten we zeker zijn van kansengelijkheid voor iedereen. Kansen om je talenten te ontplooien, kansen om net dat juiste zetje te krijgen om daarmee uit je wieg te stappen en stevig in je schoenen en in het leven te komen staan. Als PvdA zijn wij blij en trots dat door ons voorstel de aankomende jaren extra geïnvesteerd wordt in het jongerenwerk. Zo werken we aan een mooie Zaanse toekomst.

Het belang van jongerenwerk heeft zich onlangs bij het voorkomen van de avondklokrellen weer eens bewezen. Het belang om met jongeren in contact te staan, hen kansen te bieden maar ook om grenzen te stellen. Sinds ik politiek actief ben heb ik kennis mogen maken met gepassioneerde jongerenwerkers in Zaanstad die zich daar dagelijks mee bezighouden. Stuk voor stuk mooie mensen met veel expertise en een groot hart voor jongeren.

Zaanstad kent  een verscheidenheid aan organisaties die zich met jongerenwerk bezighouden. Zo zijn er o.a. de Wijkteams, Straathoekwerk, Jongerenloket, Sportbuurtwerk, JEZ, RAAZ/BAAZ, Jeugdboa’s. Het vermoeden was dat er in het jongerenwerk een overlap zat. Haal je de overlap weg dan kan er geld bespaard worden, was de gedachte. Als PvdA vonden wij dat te kort door de bocht. Immers als je niet precies weet waar de overlap zit weet je ook niet of er blinde vlekken zijn.  Daarom hebben wij in 2019 een voorstel gedaan om eerst het jongerenwerk goed in kaart te brengen, de motie ‘Jongeren Centraal’.

Het Zaanse bos

De afgelopen anderhalf jaar is Zaanstad aan de slag gegaan met het onderzoek. De verscheidenheid aan organisaties die zich met jongeren bezighouden is daarbij het Zaanse bos gaan heten. Een bos wat bestaat uit mooie bomen waar een grote bevlogenheid is, veel expertise, een divers aanbod en die zich ontfermen over de jongeren. Ook werden er twee belangrijke blinde vlekken in geconstateerd:

  1. Het ontbreken van een overkoepelende visie en aansturing;
  2. Het ontbreken van een persoonsgerichte aanpak voor kwetsbare jongeren en risicojongeren waardoor preventie onder druk staat.

Een nieuwe doelstelling was daarmee geboren. Hoe kunnen we de bloem die jongeren zijn in het Zaanse bos tot bloei laten komen?

Jongeren betrokken

Na het onderzoek is er gewerkt een het opstellen van een gezamenlijke visie. Waar wij erg blij mee zijn is dat ook de jongeren zelf hun inbreng hebben kunnen geven. Daarmee is het een visie geworden die zowel door de jongeren als de organisaties omarmd is.

In het nawoord schrijven de jongeren:

‘Op school leren we Nederlands en volgen we andere vakken. Maar we kijken niet echt naar de toekomst. Wat wil ik later doen? Dat soort dingen - waar je mee te maken krijgt in de toekomst - leer je niet op school. Heel veel dingen moeten we in het leven zelf leren. Een beetje hulp daarbij is fijn. Talent ontwikkelen is echt iets heel slims. Iedereen heeft wel een talent. Dat kan helpen. Als je niet weet wat je wilt, is er nu niet echt begeleiding.’

Het is treffend geschreven leren leven is niet vanzelfsprekend. De aankomende jaren zal er gewerkt worden aan het verstevigen van het fundament voor jongerenwerk. De inzichten en de richting zijn er nu. Wij zullen de aankomende jaren betrokken blijven zodat het Zaanse bos met al haar prachtige bloemen tot bloei mag komen.

Namens de PvdA fractie,
Geert Rijken

Bronnen:

Motie Jongeren Centraal.

Visie vernieuwde aanpak jongerenwerk.

 

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­