Groenadoptie

Op 14 april jl. was ik naar een bijeenkomst die georganiseerd was door diverse buurtbewoners vanuit Kogerveld en de Hofwijk. De bewoners waren boos, verdrietig en zaten vol met vragen.

Tijdens deze avond heb ik gevraagd of de bewoners de visie, het  belang van de gemeente en van de bewoners en het groenadoptieplan  kende. Dit kende zij niet. Voor mij was toen ook meteen duidelijk waar de emotie van de bewoners vandaan kwam.  Als je namelijk tijdens veranderingen de visie, het belang en het plan niet deelt en goed uitlegt krijg je verwarring, weerstand en chaos.

Om het duidelijk te maken zie bovenstaand schema. Klik op het schema voor een vergroting.

Ook bleek tijdens deze avond dat niet alle bewoners de brief over groenadoptie hadden ontvangen, ondanks dat zij wel aan een plantsoen wonen waar groenadoptie gepland staat.  Ook werd duidelijk dat in Assendelft de communicatie niet goed was verlopen. Bewoners hadden pas, nadat struiken gerooid waren, de brief ontvangen over groenadoptie. Zo waren, bleek ook later, er nog meer voorbeelden over miscommunicatie.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst heb ik namens de fracties vanuit de PvdA, Rosa,  CU,  SP,  DZ en GroenLinks actualiteitsvragen gesteld aan wethouder L. Vissers -Koopman. Tijdens het Zaansberaad van 8 mei heb ik het agenda initiatief PvdA groenadoptie aan de wethouder uitgelegd. Na dit agenda initiatief hebben wij gezamenlijk besloten hier toch een motie over in te dienen. Had de wethouders ons niet begrepen of konden wij niet voldoende kenbaar maken wat wij van de wethouder verwachtte? Ik laat dit maar in het midden. Communicatie is en blijft soms lastig.

Omdat ik het agenda initiatief had ingediend, zou nu Groenlinks de motie namens ons allen indienen. 

Even voor de duidelijkheid, alle partijen staan niet negatief tegenover de plannen rond de groenadoptie, maar vinden dat de communicatie beter kan.

In het kort was de inhoud van het agenda initiatief 8 mei en motie 15 mei:

  1. De huidige manier van communiceren over de groenadoptie te stoppen.
  2. Een nieuw implementatieplan maken voor burgers met daarin: Uitleg over de visie, het belang en het plan, eventuele middelen etc.
  3. Betrokkenen meer betrekken bij de groenadoptie, bijvoorbeeld de wijkmanager er bij te betrekken ipv alleen een brief aan bewoners.
  4. Bewoners meer tijd gunnen om over te gaan op groenadoptie (6 maanden).

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 mei jl. dacht ik wat ga ik de wethouder nu meegeven. 

En dat tijdens mijn maidenspeech.

Groenlinks had immers de motie goed uitgelegd en in herhaling vallen leek mij niet sterk. Tijdens eerdere agendapunten deze avond was al zeker 15 keer het woord communicatie gevallen. Toen besloot ik de wethouder uit te leggen wat ik nu bedoelde tijdens het Zaansberaad van 8 mei jl. Als tijdens grote veranderingen burgers de visie, de belangen en het plan niet kennen, krijg je weerstand, verwarring en chaos. Daarom vroeg ik de wethouder wilt u dan, kijkend naar groenadoptie mijn verandersheet ‘adopteren’.  Meteen het woord bij de daad gevoegd, geen idee of dit gepast of ongepast was. Met mijn A4-tje in de hand naar de wethouder gelopen en haar de verander adoptie sheet aangeboden. 

Niet alleen voor deze wethouder iets om mee te nemen. Ik denk aan de totale communicatie vanuit de gemeente nu wij steeds meer toegroeien naar een maatschappij waar een beroep gedaan wordt op participatie van burgers. 

Lenie Rademaker, 2e woordvoerder milieu.

PS: de motie is aangenomen.

 

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­