Eylem Köseoglu

Ieder kind heeft recht op onderwijs en onderwijs is cruciaal voor alle kinderen om hun doelen te bereiken. Scholen hebben per 1 augustus 2014 zorgplicht.

Dat betekent dat de school waar ouders hun zoon of dochter hebben aangemeld verplicht is om een passende plek te vinden als de school hun kind niet de ondersteuning kan bieden die het nodig heeft.

Scholen hebben de plicht om te zorgen dat een kind dat vanwege problemen op hun school niet geplaatst kan worden, op een andere onderwijsinstelling in de buurt terecht kan. Het is van groot belang dat kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking of met een opvoedings- of leerprobleem zowel in het speciaal als regulier onderwijs op maat gesneden onderwijs krijgen.

Daarvoor is passend onderwijs, waarbij de scholen in een regio moeten zorgen dat iedereen een goede plek krijgt, belangrijk. Dit om te voorkomen dat leerlingen tussen wal en schip raken. Dit doet niet alleen de kinderen pijn, ook hun ouders worden geconfronteerd met deze ongewenste situatie. Voor de PvdA Zaanstad staat hierbij voorop dat ieder kind het juiste, passende onderwijs krijgt. Sommige kinderen hebben een beperking, maar dat mag geen belemmering zijn voor een diploma en vervolgens een baan. Maar we moeten hen wel de kans geven om dat diploma te behalen en het op hun eigen tempo te behalen.

Wij als PvdA Zaanstad streven ernaar dat zoveel mogelijk kinderen nabij huis onderwijs kunnen volgen, zodat zij niet onnodig naar andere gemeenten hoeven te reizen. Voor aan aantal kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte zal speciaal onderwijs echter noodzakelijk blijven.

De gemeente moet hierin haar regierol pakken en samen met de scholen afspraken maken. Alle scholen dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. Kinderen mogen niet tussen wal en schip terechtkomen, thuiszitters zijn uit den boze.

We hebben op dit moment nog niet goed informatie hoeveel kinderen precies thuis zitten, compleet verstoken van onderwijs. De landelijke berichten en signalen van ouders baren ons zorgen. Wij als PvdA Zaanstad willen daarom het college vragen om nader informatie te geven over de gevolgen van deze aanpassing en welke voorzieningen nog nodig zijn in Zaanstad. 

Naar aanleiding van deze ontwikkeling heeft de PvdA fractie de volgende vragen gesteld en antwoord gekregen van het college Zaanstad: 

Ouders die moeite hebben met het plaatsen van hun kinderen op een nieuwe school kunnen dit melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bijlage

Schriftelijke vragen passend onderwijs + antwoord college

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­