Tjeerd Pietersma

Vorige week kwam onverwachts het bericht van Evean dat zij genoodzaakt is het verzorgingshuis de Amandelbloesem in Wormerveer een half jaar eerder te moeten sluiten. Op 1 juli 2015 wil Evean de operatie afgerond hebben. Het wordt daarmee voor geïnteresseerde partijen als ZVH, Zorgcirkel en Odeon haast onmogelijk om een verantwoorde doorstart te realiseren. En dat terwijl een oplossing voor de Amandelbloesem zeer dichtbij lijkt.

De fractie van de PvdA heeft eerder, samen met de Vrienden van de Amandelbloesem, op 16 september jl een thema-avond "ouderen en wonen-zorg" in de Amandelbloesem georganiseerd. Verschillende partijen waren daar aanwezig en hebben aangegeven hoe zij aankijken tegen de toekomst van de Amandelbloesem.

De fractie van de PvdA gelooft in nieuwe concepten. Diverse partijen waren al met elkaar in contact gebracht en bezig met onderzoek naar mogelijkheden om de Amandelbloesem open te houden.

Het beeld is dat er een levensvatbare oplossing voorhanden is mits de verschillende partijen bereid zijn daar de schouders onder te zetten en hun steentje aan bij te dragen.

Dit is in de eerste plaats van groot belang voor de huidige inwoners en hun familie, zij hebben dan rust en zekerheid dat ze in de Amandelbloesem kunnen blijven wonen. En, niet onbelangrijk, er wordt een omvangrijke zorgvoorziening in de wijk gerealiseerd waar iedereen uiteindelijk beter van wordt, vooral de inwoners in de omgeving van de Amandelbloesem. Wat verder niet vergeten moet worden, is dat ook voor de vrijwilligers een onzekere situatie is ontstaan en voor de werknemers van de Amandelbloesem ontslag dreigt en dat bij een doorstart een belangrijk stuk werkgelegenheid behouden blijft.

De PvdA fractie vraagt het college om op korte termijn:

  1. Met Evean in overleg te treden met als doel, het besluit om per 1 juli de Amandelbloesem te sluiten, te heroverwegen, om zo de nieuwe initiatiefnemers meer tijd te gunnen om tot een haalbare oplossing te komen. Hierbij wordt opgemerkt dat Evean in de oorspronkelijke plannen pas op 31 december 2015 het verzorgingshuis zou sluiten. Belangrijk is dat Evean en de moedermaatschappij Espria in de jaarrekening 2013 miljoenen aan (reorganisatie) voorzieningen hebben opgenomen waaruit je zou kunnen afleiden dat daar rekening mee werd gehouden.
  2. Op korte termijn met de deelnemende partijen ZVH, Odeon en Zorgcirkel te overleggen om te inventariseren welke organisatorische, wettelijke en financiële belemmeringen er zijn om een verantwoorde doorstart te realiseren.

De PvdA fractie zal het college verder vragen om na te gaan of op de locatie van de Amandelbloesem een ruimere gebiedsbestemming kan worden toegepast om zo de mogelijkheid van een gezonde exploitatie naar de toekomst te verbeteren. Commerciële organisaties/winkels die passen bij de wijkfunctie kunnen zich dan ook in de openbare ruimtes van de Amandelbloesem vestigen. Voorwaarde hierbij is wel dat dit aansluit bij de beoogde wijkfunctie van het gebouw.

Voor de PvdA fractie is het belangrijk dat de woon/zorg functie past binnen de kaders van sociale woning verhuur en dat er geen luxe onbetaalbare zorgwoningen worden gecreëerd. 

Tijdens de debatten van deze week over de begroting van de Gemeente Zaanstad zal de fractie het college vragen of zij zich kan vinden in de voorgestelde lijn en daar met spoed de nodige actie op wil ondernemen. De PvdA fractie zal daarbij vragen dat het college nog voor het vaststellen van de definitieve begroting over de uitkomsten van dit overleg aan de raad rapporteert.

Namens de fractie PvdA Zaanstreek

T. Pietersma en L. Rademaker 

Voor nadere informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­