Nieuws

Algemene beschouwingen

Algemene beschouwingen

on 18 juni 2021 in Nieuws Zaanstad

Voorzitter, We hebben gezien hoe corona problemen in onze samenleving zichtbaar maakt. Het laat zien waar onze kwetsbaarheden zitten en ...

Lees meer
246
Basisbanen in Zaanstad

Basisbanen in Zaanstad

on 16 juni 2021 in Nieuws Zaanstad

In de uitkeringspraktijk wordt vaak gesproken over ‘mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar we vergeten dat de ...

Lees meer
90
Aanmeldbeleid Zaanse basisscholen niet transparant genoeg

Aanmeldbeleid Zaanse basisscholen niet transparant genoeg

on 15 juni 2021 in Nieuws Zaanstad

Na gesprekken met ouders naar het aanmeldbeleid van Zaanse basisscholen blijkt dat de procedure van aanmelding en inschrijving niet helder ...

Lees meer
94
kandidaat-gemeenteraadsleden/-wethouders gezocht

kandidaat-gemeenteraadsleden/-wethouders gezocht

on 20 april 2021 in Actueel

In maart 2022 vinden in Nederland de verkiezingen plaats voor de gemeenteraden. De ledenvergadering van de PvdA afd. Zaanstreek heeft besloten ...

Lees meer
463
Visie op samenwerking in de regio

Visie op samenwerking in de regio

on 10 april 2021 in Nieuws Oostzaan

De provincie wil weten hoe Oostzaan de bestuurlijke toekomst ziet. Een discussiestuk van Eelco Taams (fractievoorzitter). Zet een stip op ...

Lees meer
260
120 sociale huurwoningen op het Eiland in Zaandam,  wat is er werkelijk aan de hand?

120 sociale huurwoningen op het Eiland in Zaandam, wat is er werkelijk aan de hand?

on 26 maart 2021 in Nieuws Zaanstad

Je bent ouder, opa of oma, tante of oom en je kent vast allemaal wel jongeren in je omgeving die ...

Lees meer
411
Jaarverslag 2020 ombudsteam

Jaarverslag 2020 ombudsteam

on 23 maart 2021 in Ombudsteam nieuws

Het Ombudsteam van PvdA afdeling Zaanstreek is al weer in het negende jaar van zijn bestaan. Ook in 2020 werden weer ...

Lees meer
299
Louis Groen: 50 jaar sociaal-democraat

Louis Groen: 50 jaar sociaal-democraat

on 19 maart 2021 in Actueel

Beste PvdA partijgenoten, Mijn rond de 50-jarig PvdA lidmaatschap is getekend geweest door optimisme en hoop. Op een betere wereld, ...

Lees meer
367
1. Songül Mutluer

Zeker zijn van meer betaalbare woningen.

...Wie is Songül? Lees haar 10 antwoorden...

1 - Vertel iets over jezelf.
Ik ben Songül Mutluer. Ik ben vanaf mijn 25ste als raadslid actief in de Zaanse politiek en sinds 2010 ook als fractievoorzitter. Mijn studie rechten heb ik aan de UvA voltooid, maar ben daarna als docent/onderzoeker les gaan geven aan de Rechtenfaculteit van de VU. Op dit moment ben ik werkzaam als senior juridisch adviseur 'Aanbesteden en contractmanagement' bij Rijkswaterstaat. Ook geef ik les aan de Vulaw Academy; een postdoctorale opleiding voor inkopers en juristen (leergang aanbestedingsrecht). Ik woon in Westerwatering.

2- Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Voor zo ver ik vrije tijd overhoud, besteed ik die het liefst met mijn familie en vrienden. En koken, dat vind ik ontspannend.

3- Waarom ben je PvdA-lid geworden?
Ik ben een sociaal democraat in hart en nieren. Een product van de sociaal democratie, zo zie ik mijzelf. Ik ben de vierde dochter (van zeven kinderen) van een gastarbeider die zich vestigde in Zaandam, in de wijk Poelenburg. Het was nogal een uitdaging om mij te ontworstelen van de tradities en om mijn emancipatieproces de vrije gang te laten gaan. Maar dat is gelukt. Een les die ik hierbij heb geleerd is, dat je slechts je omgeving kunt veranderen als je zelf eerst verandert. En die kansen zijn er. Het is een kwestie van doorpakken. Mijn basis zal ik echter nooit vergeten, waar ik vandaag kom. Mijn geloof en idealen van de sociaal democratie van rechtvaardigheid, gelijkheid en ontwikkeling zijn zo sterk geworteld, dat ik echt iets terug heb willen doen voor de samenleving. In mijn rol als raadslid van de PvdA kan ik die idealen realiseren.

4- Waarom lokale politiek?
Het mooie aan lokale politiek vind ik de directe relatie tot Zaanstad, dicht bij de mensen, met concrete en zichtbare doelen en resultaten. Meebepalen welke kant we hier opgaan. Lokale politiek doet er toe, ik heb gezien wat we voor de Zaanse inwoners voor elkaar hebben gekregen. Een beter en humaan armoedebeleid. Investeringen in de stad, in sport, in zorg en in ouderen. Ondersteuning van ZZP’ers die het hoofd niet boven water kunnen houden. En nog veel meer. Daar ben ik trots op! En natuurlijk hebben wij daarbij de samenwerking gezocht met andere lokale partijen en inwoners. Uiteindelijk doe je het samen, het gaat om het belang van de inwoners van Zaanstad.

5- Wat hoop je te bereiken?
We komen vanuit een periode waarin er flink bezuinigd moest worden, we moesten inleveren op vele vlakken. Die tijd ligt nu gelukkig achter ons. We hebben weer grote stappen vooruit gezet. Er is een nieuwe ziekenhuis gekomen. Er is veel geïnvesteerd in topsport met een nieuwe sporthal de Koog, zwembad de Crommenije, AZ naar Zaanstad. Mantelzorgers hebben de verdiende aandacht gekregen. De zorg wordt nu lokaal geregeld waarbij zorg op maat het uitgangspunt is. Maar er is echt nog werk aan de winkel.

Als PvdA willen wij ons de komende tijd extra inzetten voor meer en betaalbare woningen voor starters en gezinnen met lage en middeninkomens. Er zal meer gebouwd moeten worden, met oog voor behoud van de natuurgebieden. We willen weer het instrument Betaalbare Koopwoning Zaanstad inzetten, zodat het vooral voor starters makkelijk wordt om een woning te kopen op basis van hun inkomen. Mensen moeten in de eerste plaats zeker zijn van een huis. Onze duurzaamheidsambities verliezen we hierbij niet uit het oog. Ook werk blijft belangrijk. Het aantal mensen in de bijstand stijgt, jongeren komen niet aan stages. Dat kan en moet beter in samenwerking met onderwijs en ondernemers, 't Lokaal is daar een uitstekend voorbeeld van. Er komt een stagebureau voor het bedrijventerrein Molletjesveer. Dat moeten we uitbreiden. Verder willen we dat iedereen volwaardig meedoet. Dat betekent dat er bij nieuwbouw en renovatie gedacht moet worden aan toegankelijkheid voor ouderen, rolstoelrijders, visueel beperkten en anderen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Dat de jeugd in elk wijk een plek heeft. En dat de gemeente autisme-vriendelijk wordt.

En zo kan ik nog veel meer noemen. Maar het gaat uiteindelijk om de mensen, om mensen in hun waarde te laten en ze veiligheid, zekerheid en ontwikkelkansen te bieden.

6- Welke PvdA-er bewonder of waardeer je in het bijzonder?
Suze Groeneweg, de eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid voor de SDAP. Ik houd van powervrouwen. Het is in mijn beleving te gek voor woorden dat er anno 2018 nog steeds partijen zijn waar geen vrouwen op de lijst voorkomen.

7 - Wie bewonder je buiten de politiek om het meest?
Dat zijn dat wel mijn ouders. Ik vind het knap dat het deze hardwerkende mensen, zonder opleiding, toch is gelukt om voor hun zeven kinderen toekomstkansen te creëren in een land waar ze niet oorspronkelijk vandaan komen.

8 -Welke kranten en tijdschriften lees je? Welk boek staat op je nachtkast?
Ik lees uiteraard dagelijks het Noordhollands Dagblad, het NRC en de andere kranten bekijk ik via internet om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. De moordenaar uit de Abrikozenstad van Witold Szablowski ligt nog op het nachtkastje.

9 – Waar kunnen ze je wakker voor maken?
Guilty sin: sushi.

10 - Wat is jouw lievelingsplek in de Zaanstreek?
Het is heerlijk om vanuit Westerwatering naar de Zaanse Schans te fietsen en dan de fabrieksgebouwen, het groen, het water, de oude en nieuwe huisjes te aanschouwen. Dat maak Zaanstad zo prachtig. Zelfs de cacaolucht vind ik heerlijk, dat hoort bij Zaanstad! Dus niet één plek maar een route.

Terug

Afdelingen

Zaanstad

Zaanstad

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Zaanstad mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
5818
Oostzaan

Oostzaan

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Oostzaan mee bezig is en maak kennis met de fractieleden ...

Lees meer
5383
Wormerland

Wormerland

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Wormerland mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
5294

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Wij zijn Zaankanters

­