Ivan Nikolov

Onze Interim Burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) neemt deze maand afscheid van de Zaanse politiek en schenkt zijn afscheidscadeau aan twee Zaanse projecten. Naast het Arie Lemsfonds heeft hij gekozen voor Stichting Budoclub "Choku".

Dit is de motivatie van Ruud Vreeman om deze sportclub in Poelenburg te ondersteunen;

Stichting Budoclub "Choku" – Karate I Boksen I Fitness I Zelfverdediging

Sport draagt sterk bij aan een gezond en een gelukkig leven, voor alle leeftijden. Ivan Nikolov uit Zaandam is al ruim 35 jaar de drijvende kracht achter Choku in Poelenburg. Hij is meer dan een sporttrainer, hij zorgt dat jongeren in een wijk waar de kansen niet voor het oprapen liggen, gemotiveerd worden om vooruit te komen in hun leven. Hij brengt ze discipline en doorzettingsvermogen bij en helpt ze ook met het oplossen van praktische problemen. In 2016 heeft Nikolov voor zijn jarenlange inzet een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Bij Choku is iedereen die op een verantwoorde manier meer wil gaan bewegen en zijn/haar conditie wil verbeteren welkom. Wedstrijdsport en recreatievesport staan beiden centraal binnen Choku: geen van beide disciplines is belangrijker dan de ander. Uw donatie aan deze sportclub zal door de sporters zeer op prijs worden gesteld.

Het bijzondere werk van Ivan Nikolov is ook door de landelijke media niet onopgemerkt gebleven. Het NRC schreef er een mooi artikel over;

De Parel van Poelenburg

Een jaar geleden zette een "treitervlogger" de hangjongeren in de Zaanse wijk Poelenburg op de kaart. Even was de wijk landelijk nieuws. Hoe is het nu? Een reportage over karateschool Choku Gym, al decennia een begrip in de wijk.

Eén man boekt al bijna veertig jaar wél succes in Poelenburg: Ivan Nikolov (63). Vanuit Choku Gym traint en vormt hij samen met vrijwilligers kinderen in karate en karakter. Zijn methode is een begrip in de wijk én in de karatewereld. Choku – Japans voor ‘recht op het doel af’ – is met tien karateka’s hofleverancier van de Nederlandse selectie. Hier worden kampioenen getraind.

„Dit is van iedereen”, zegt Nikolov en knikt naar zijn eigenhandig vertimmerde sportschool. Hij is een man van weinig woorden. Vorig jaar werd hij geridderd. "Boeit mij niet", zegt hij daarover. Het enige wat hem interesseert zijn "zijn" jongeren.

Lees het hele interview op NRC.NL

Foto; Olivier Middendorp

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer
­