Nieuws Zaanstad

120 sociale huurwoningen op het Eiland in Zaandam,  wat is er werkelijk aan de hand?

120 sociale huurwoningen op het Eiland in Zaandam, wat is er werkelijk aan de hand?

on 26 maart 2021 in Nieuws Zaanstad

Je bent ouder, opa of oma, tante of oom en je kent vast allemaal wel jongeren in je omgeving die ...

Lees meer
215
Samen meer, jongerenwerk in Zaanstad

Samen meer, jongerenwerk in Zaanstad

on 23 februari 2021 in Nieuws Zaanstad

In Zaanstad moeten we zeker zijn van kansengelijkheid voor iedereen. Kansen om je talenten te ontplooien, kansen om net dat ...

Lees meer
152
Zo hadden we het niet bedoeld

Zo hadden we het niet bedoeld

on 16 februari 2021 in Nieuws Zaanstad

“Zij aan zij staan met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en het geschonden vertrouwen herstellen. Dat is wat wij nu ...

Lees meer
330
Maak werk van basisbanen in Zaanstad

Maak werk van basisbanen in Zaanstad

on 07 februari 2021 in Nieuws Zaanstad

In de uitkeringspraktijk wordt vaak gesproken over ‘mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar we vergeten dat de ...

Lees meer
369
Eindelijk wordt Airbnb en commerciële verhuur van woonruimte aan banden gelegd!

Eindelijk wordt Airbnb en commerciële verhuur van woonruimte aan banden gelegd!

on 02 februari 2021 in Nieuws Zaanstad

Als PvdA vinden we dat iedereen recht heeft op een fijn en betaalbaar huis. De beste oplossing daarvoor is en ...

Lees meer
210
Voorrang op woning voor leraren in Zaanstad

Voorrang op woning voor leraren in Zaanstad

on 16 januari 2021 in Nieuws Zaanstad

Afgelopen jaar is het lerarentekort in Zaandam veelvuldig in het nieuws gekomen. Zo maken leraren en ouders zich al langere ...

Lees meer
395
Songül Mutluer

Recent werd de raad benaderd door Meldpunt Schadelijk geluid naar aanleiding van een klacht van twee bewoners in verband met een Mosquito (een apparaat die hoogfrequente geluiden produceert, die alleen jongeren kunnen horen) die bij een gezondheidscentrum hing.

Ondanks het feit dat het piepend/zoemend geluid dat uit de Mosquito komt alleen gehoord kan worden door jongeren, hadden de klagende volwassen mensen  er ook last vast van gehad. Dit was aanleiding voor de PvdA om vragen te stellen aan het college en in contact te treden met het Meldpunt en de eigenaar van de Mosquito.

De eigenaar van de Mosquito legde uit dat hij een tijd ontzettende last had gehad van jongeren onder het afkapje van het gezondheidscentrum. Deze jongeren hadden al voor tienduizenden Euro’s schade aangericht die niet vergoed werd door de verzekering. Ook bewoners hadden erg last van deze jongeren ondervonden.

Daarop werd besloten om een hek te plaatsen rondom het afkapje. Omdat de overlast veroorzakende jongeren daaroverheen klommen werd een Mosquito geplaatst en in de avonduren aangezet. En dat hielp. De eigenaar gaf wel aan bereid te zijn om in gesprek te gaan met de klagende bewoner en om na te gaan hoe het een en ander opgelost kan worden..

Nu komt natuurlijk de politieke vraag. Hoeveel van dit soort apparaten hangt in Zaanstad? En verbieden we de Mosqiuito als raad middels een amendement in het APV of gaan we  het gebruik daarvan slechts aan banden leggen. Toen ik een aantal jaren terug een column schreef over de Mosquito, vond ik het een creatief instrument tegen jongerenoverlast. De afgelopen paar jaren heb ik die mening enigszins moeten bijstellen.

Er zijn argumenten om daar volledig tegen te zijn omdat het selectieve gebiedsuitsluiting betreft. De Raad van Europa maar ook de VNG hebben bij het gebruik van dit apparaat vraagtekens gezet. Het apparaat zou een niet toegestane inbreuk maken op het recht op eerbiediging van het privéleven. Daarnaast zou het apparaat in strijd zijn met het internationale kinderrechtenverdrag.

Er zijn echter ook argumenten om deze wel toe te staan. In dat geval zou aan het gebruik van dit apparaat wat mij betreft voorwaarden moeten worden verbonden. Het zou niet te pas en te onpas mogen worden gebruikt. In ieder geval moet het als een ultimum remedium worden ingezet, en alleen als andere oplossingen zijn toegepast en deze niet hebben gewerkt. Wel op een plek waar andere mensen er geen of zo min mogelijk onbedoeld last van kunnen ondervinden. Op beperkte tijden.  En alleen om zware overlast van jongeren (geluid, vandalisme) tegen te gaan.  

Het is nu wachten op antwoorden van het college. Op basis daarvan zullen we nagaan of we met een eigen voorstel komen en met de raad in discussie gaan.

Bijlage: vragen aan het college.

Afdelingen

Zaanstad

Zaanstad

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Zaanstad mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
5580
Oostzaan

Oostzaan

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Oostzaan mee bezig is en maak kennis met de fractieleden ...

Lees meer
5147
Wormerland

Wormerland

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Wormerland mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
5070

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Wij zijn Zaankanters

­